Барелеф на Васил Левски бе открит в село Драганица, община Вършец, съобщиха от

...
Барелеф на Васил Левски бе открит в село Драганица, община Вършец, съобщиха от
Коментари Харесай

Сензация! Какво откриха за Левски

Барелеф на Васил Левски бе открит в село Драганица, община Вършец, оповестиха от общинската администрация в града.

Плочата е осветена от протосингела на видинската митрополия архимандрит Антим в наличието на кмета на Вършец Иван Лазаров, поданици и посетители на село Драганица.
-->
„ Няма по-важно за един народ от това да пази историческата си памет, да почита традициите и да има самочувствие и горделивост. Особено значимо е да пазим имената, с помощта на които сме свободни, почтени и „ равни с другите европейски нации “, съобщи кметът на Вършец.

Измежду всички светли имена на будители и революционери най-светло е мястото в сърцата ни за Апостола на свободата Васил Левски. И през днешния ден са значими делата и вие - всички, които се включихте в самодейността за изграждане на този незабравим знак, го потвърждавате. Благодаря ви! “.

Идеята за построяването на паметния знак е на Димитър Томов. Тя се реализира с финансовата поддръжка на предприемачи,  граждани, общественици и духовници - Евгени Евгениев, Нейчо Иванов, Мишо Иванов, Румен Иванов, майка Таисия от Клисурския манастир и кмета на Вършец Иван Лазаров.

От общинската администрация във Вършец оповестиха за Българска телеграфна агенция, че село Драганица е обвързвано с делото на Левски. По време на своята трета национална обиколка на страната на 30 август 1872 година Апостола организира заседание в Драганица в къщата на Дамян Спасов-Комитата.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР